Fiberströ (separerad gödsel) har visat sig vara en prisvärd lösning när lantbrukare letar efter alternativa lösningar till strömedel. Land lantbruk har skrivit en artikel om fiberströ och vilka fördelar och nackdelar som finns. Nedan är ett utdrag och sammanfattning av artikeln som publicerades 21 februari 2019 på Land lantbruk. 

Fiberströ – ett prisvärt alternativ till strömedel

Genom att separera osmält fiber ur kodynga kan man få fram så kallat fiberströ. Detta är en prisvärd investering men kan kräva andra rutiner än för vanligt strömedel. Fiberströ används på många ställen i världen, exempelvis Danmark där användningen har ökat sen 2014. Trenden har även nått Svenska gårdar och Bröderna Jonsson i Småländska Gamleby investerade i två anläggningar för gödselseparation 2016 och bytte spån mot fiberströ.  

-Det var ett led i att vara kostnadseffektiv. Vi la närmare 800.000 kronor om året på strömedel och i dag är merparten av den kostnaden borta. Vi har ett kretslopp på gården, kan strö utan att tänka på vad det kostar och den gödsel vi sprider har högre koncentration av kväve och mindre fosfor än innan, säger Mathias Jonsson.

Att byta från spån till fiberströ kräver högre krav på både omsättning och hygien. Det medel som används för att ta fram fiberströ framställt från ett bakteriellt förorenat material. Håkan Landin, djurhälsoveterinär på Växa Sverige menar att det har ännu inte påvisats några skillnader i sjuklighet hos besättningen med eller utan fiberströ. 

 

fiberströ

I detta stall har korna fiberströ i sängarna. En fiberströanläggning i denna storlek kräver en ekonomisk investering i storleksordningen från 300.000 kronor och uppåt (2019). Vi på WIP Innovation kan hjälpa dig att med allt från projektering till val av anläggning när det kommer till gödselseparation. Kontakta oss för mer information.  

Mathias Jonson är inte orolig för sina nya strörutiner eftersom de inte har sett någon förändring i celltal sedan bytet. Bakterifloran finns redan i stallet och skulle hamna i vilket strö som helst. Vi gör precis samma som innan, kör in 4-5 centimeter tjockt tre gånger i veckan och däremellan skrapar vi av och håller rent. 

FAKTA: Riktlinjer för liggbås med fiberströ

  • Använd inte gödsel från djur yngre än ett års ålder
  • Använd inte fiberströ till nykalvade kor, eller till kalvar yngre än 6 månader
  • Kör in strö varje dag
  • Mocka och jämna till liggsängarna minst två gånger per dag. 
  • Omsätt allt strö i stallet som har kontakt med juver och spenar på 24 timmar.
  • Sikta på 35% TS.
  • Undvik alltid råvara från sjuka djur.
  • Använda bara inom gården. 

KÄLLA: Växa Sverige

Artikel i Land Lantbruk om fiberströ text